maandag 17 oktober 2016

16 okt 2016 Speech

                                            

"​Ergens in 1976 , toen er zowat in elk dorp en gemeente (1976 was het jaar van de fusies) een "toeristenclub" werd gesticht, formaliseerden een aantal Overmeerse fietsgekken een los samen rijden tot ​de oprichting van een heuse WTC. Ik was er toen niet bij en spreek dus van "horen zeggen".
Oscar, Theo en Mon waren er wel bij en kunnen terecht als founding-fathers worden aanzien. 
Ook Julien "de langen" uiteraard en André Louis die de eerste voorzitter zou worden. Willy Van Kerckhove, Marc De Maersschalck en Marcel De Clercq- alle drie jong gestorven- waren er ook bij.
De naam 't Stuurken werd uitgevonden door Oscar en Marc De Maersschalck in de living van Oscar...

Toen ik in 1979 de club vervoegde vond ik een groep sterke, ruwe beren, echte flandriens die het nodig vonden op zondagvoormiddag eens goed af te zien ook al konden de meesten hun energie wel kwijt in hun werk dat over het algemeen bestond uit zware fysieke arbeid ...

Het was ook de tijd van erbarmelijke fietsen , de volgwagen was nodig daar allerlei breuken schering en inslag waren. Nu rijdt iedereen op een perfect aangepaste fiets...je had dat toen eens moeten zien!
Groot was mijn verbazing toen Willy Van Kerckhove mij kwam zien begin 1981 met de vraag of ik Frans sprak ...met daaraan gekoppeld de vraag "wil jij geen voorzitter worden".
Ik was stom verbaasd, waarom willen ze nen beirlersen die bovendien Frans spreekt als hun voorzitter? De reden was "wij willen eens een weekend naar de Ardennen en geen mens kan dat hier regelen..".
Gevolg ik werd voorzitter en in 1981 deden we onze eerste grote uitstap naar Durbuy die zou jaren vervolgd worden door heroïsche ritten tot in het Groot Hertogdom met als absolute max een rit naar de Baraque Friture , 220 km afzien , verlies van onze volgwagen reeds in ...Aalst, traject Brabantse Pijl en iedereen dood aan de aankomst.
Hilarisch was een bezoek aan Eshdorf in de buurt van Ettelbruck in Luxemburg, de uitbaters hadden in jaren zo een omzet niet gehad. Man toch, konden die stuurkens eten en drinken! Acht borden frieten met hesp was het record!
Of Theo en Willy Sichien die 12 boulets de Liège verorberden en 's ochtends 10 broodjes met als gevolg dat er voor mij, laatkomer, maar 2 meer over bleven.
Elk bedrijf of club ook een wielerclub evolueert in fasen , het gaat niet lineair en het is altijd het resultaat van tomeloze inzet van enkelingen. Die enkelingen wil ik hier speciaal vermelden.
Een eerste spilfiguur was Mon De Rouck ook een Berlarenaar en ex-buurman van mij. Mon kan en kon bijzonder goed fietsen , hij mocht niet op kop rijden, stel je voor hij was te sterk!

Ik bracht hem in het bestuur en hij zorgde niet alleen voor de rittenschema's die hij nauwgezet voorbereidde en opsloeg in zijn GPS-hoofd maar was ook de dienstwillige bode die alle uitnodigingen bezorgde aan iedereen, op zich was dat al een flinke training. Mon mag sinds lang wel op kop rijden en is een voorbeeldig kapitein.
Terloops stip ik hier ook de verdiensten aan van Willy Van De Kerckhove en Johan Van Steendam die het secretariaat vorm gaven. Ook André Louis verdient hier een pluim als allereerste voorzitter en bezieler van een trip naar Lourdes en dat zonder Frans te kennen...
Andere mensen die de club hielpen vormen waren Ivo Baeyens (eerste in-house sponsor) en Freddy Van Driessche die ook gedurende jaren secretaris-penningmeester waren. Aan al deze mensen die zijn en waren onze grote dankbaarheid en respect.
Maar ook voor het Stuurken evolueerde de tijd. Digitale communicatie werd toegankelijk voor iedereen. Na een eerste aanzet door Vincent Van Malderen kwam Maurice op de proppen, zeer onderlegd in moderne communicatie bouwde hij een webblog die almaar populairder wordt. Koppel daaraan een passie voor het fietsen en heel wat administratief en organisatorisch talent en het Stuurken werd inderdaad de gezelligste club uit de streek.
78 leden vertegenwoordigen de hele maatschappij , elkeen fietsend naar gelang aanleg en goesting verdeeld over 3 groepen die elk uitgroeiden tot volwaardige pelotons , mensen uit Kalken, Laarne, Berlare, Zele, Lede,  Wichelen en Overmere uiteraard. Ze vinden allen hun gading in sportieve vriendschap en wederzijds respect.
Dank aan de kapiteins, het bestuur en vooral aan jullie allen die hier zondag na zondag jullie hobby beoefenen , zonder jullie inzet is er geen club!
Eet smakelijk".

-- 

William Van Malderen
Externe Bestuurder UZGent
Zaakvoerder
ELIMAX bvba

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...