maandag 17 juni 2019

Wielenbouwer uit Sint-Niklaas : "onze wielen écht met de hand"

Dat er in de sector van het wielen bouwen wel eens misbruik wordt gemaakt van het woord ‘handgemaakt’. Dat zegt Glenn De Ridder van Stealth Wheels. De Wase wielenbouwer is een man die de ambacht hoog in het vaandel voert. Bij hem wordt elk wiel van begin tot eind met de hand in elkaar gezet. Een kunst die oog voor detail vraagt. En ook veel geduld.

Elk wielset die bij Stealth Wheels de werkplaats verlaat, voldoet aan de hoogste normen. “Die leggen wij onzelf op”, zegt Glenn De Ridder. “Zo worden onder meer de hoogte en zijslag tot de perfectie (0,2mm) gecenterd. De spaakspanning wordt op elke spaak gelijkmatig aangetrokken tot op 120kgf. Als het wiel klaar is, worden de spaken ‘ontstresst’ en wordt er op de spaakkop getikt zodat de spaak zich volledig zet. Daarna centreren we het wiel terug uit en worden de nippels geborgd. Als dat allemaal correct is opgebouwd, kan je ervan op aan dat je spaken niet meer kunnen breken.”

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...