maandag 1 februari 2016

Gezond sporten

             Voorbereiding seizoen - tips ! 

Na verschillende maanden van minder sporten of zelfs van inactiviteit tijdens die donkere winter is voor duizenden wielertoeristen weer het seizoen aangebroken. Hoe wordt zo'n seizoen best opgevat?
Hoe kan een lange tocht of een meerdaagse tourtocht voorbereid worden?

Vooraleer weer echt met het seizoen kan aangevat worden, ga je best na of een preventief sportmedisch onderzoek aangewezen is. Al te vaak hoort men immers verhalen over (cardiale) ongevallen bij wielertoeristen.

Indien een inspanningstest gebeurt, kan ook bepaald worden hoe het met het algemeen prestatievermogen is gesteld en waar precies de individuele overgang van uithoudingstraining naar weerstandstraining (anaerobe drempel) ligt. Vraag er naar bij je sportarts!

Winterslaap? 

Ideaal is natuurlijk dat ook tijdens de wintermaanden de fysieke conditie op peil gehouden wordt. Hiervoor zou men  best minstens 2 keer per week een fietstocht van minstens 1 uur moeten worden gedaan aan een rustig tempo waarbij men nog vlot kan praten. Spinning en andere intensieve inspanningen zoals mountainbiken op een zwaar parcours zijn in deze periode niet echt aan te raden omdat bij dit soort inspanningen regelmatig aan een intensiteit die boven de anaerobe drempel ligt, gesport wordt. Deze training kan, indien de weersomstandigheden echt te bar zijn, ook binnen op de rollen of de hometrainer gebeuren.
De conditie kan in de winter ook door andere sportactiviteiten op peil gehouden worden. Een rustig duurloopje in een winters landschap doet wonderen!

Lees verder : TRAININGSTIPS

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...