vrijdag 2 februari 2018

Veldrijden is een militaire uitvinding

Toen balkjes nog echte balken waren

De generaal te paard en de soldaat per fiets


Wanneer u verveeld naar de onemanshow van Mathieu Van der Poel op het WK veldrijden zit te kijken en u zich afvraagt wie in godsnaam op het onzalige idee is gekomen om op zondagnamiddag met de fiets door bos en hei te struinen, ziehier het antwoord: de Franse soldaat Daniel Gousseau in 1902.
Stel je een fietser voor die zich in oorlogstijd niet meer tevreden hoeft te stellen met de gewone wegen, maar moet rijden of lopen door omgewoelde velden, zich door de bosbegroeiing wringt en over grachten springt. Dan weet je meteen wat 'cross country cyclo-pédestre' inhoudt!" Dat schreef Géo Lefèvre, die samen met zijn beroemdere collega Henri Desgrange de Tour de France bedacht, in de Parijse krant 'L'Auto' van 10 januari 1903. Het was de aankondiging van de veldrit van Ville-d'Avray, die die dag gereden werd over een afstand van 12 kilometer, met aankomst aan de Auberge du Père Auto. Aan hetzelfde cafeetje en in hetzelfde dorpje tussen Parijs en Versailles zou een paar maanden later de eerste Tour de France eindigen. 

Lees verder in :
bron : Uittreksel  HLN 03/02/2018

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...