woensdag 27 maart 2019

1ste wedstrijd ooit : Veurne - Adinkerke - Veurne

De koers is in principe geboren in de West-Vlaamse badstad Veurne. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Milaan-Sanremo en zelfs de Tour de France hebben hun rijke geschiedenis te danken aan de oervader van alle koersen: Veurne-Adinkerke-Veurne. Dat stelt sporthistoricus Pascal Delheye van de UGent.

Neen, dit is geen aprilvis! De 1e interstedelijke wielerwedstrijd ter wereld werd in 1869 tussen Veurne en Adinkerke afgewerkt. Een jaar eerder waren er wel al wielerwedstrijden in bijvoorbeeld Parijs en Brussel, maar dat waren stadscriteriums rond de spreekwoordelijke kerktoren. Veurne-Adinkerke-Veurne was letterlijk en figuurlijk het startschot van een ware revolutie. Voor het eerst werd de openbare weg optimaal benut om fietswedstrijden te organiseren en kon de piepjonge sport echt groeien. De eerste interstedelijke koers ooit werd trouwens gewonnen door Justin Vandermeere uit Alveringem.

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...