maandag 18 mei 2020

Heropstart


Beste Stuurkens,

er is de laatste dagen heel wat te doen in de WTC wereld rond de Corona regelgeving. Er zijn wielerclubs die aangeven niet op te starten, om geen gezondheidsrisico te nemen. Dat kunnen we goed begrijpen. Er zijn ook clubs die vermelden dat ze daarmee het goede voorbeeld willen geven om het gezondheidsrisico te beperken en wachten tot de volgende veiligheidsraad – dat begrijpen we minder goed. Het gezondheidsrisico zal pas verdwijnen door een vaccin, niet door een veiligheidsraad, en een vaccin is nog niet voor morgen.

Het is als wielerclub dus een keuze maken, een moeilijke keuze. ’t Stuurken is altijd een sociale club geweest, en we geloven dat we in deze moeilijke tijd ook onze verantwoordelijkheid kunnen nemen door leden die dat willen wel een sportief alternatief te bieden met terug wat sociaal contact. Het doel van onze ritten zal daarbij wel wijzigen. Door het verplicht afstandshouden, de beperkte groepen - dus vermoedelijk meer fietspaden - en de late seizoensstart mag ons doel niet zijn om sportieve topprestaties & stevige gemiddeldes neer te zetten, maar om samen terug fietsplezier te hebben in een veilige omgeving waarbij het gemiddelde van ondergeschikt belang is.

De Corona wetgeving helpt ons niet echt. Groepen van 20 personen zijn toegestaan, maar afstand houden is verplicht. Daarbij is de laatste dagen de vraag gesteld of dat ook wil zeggen dat je niet naast elkaar mag rijden. Het is daarrond lang stil gebleven, tot Cycling Vlaanderen dit weekend heeft aangegeven dat men wel degelijk de zijdelingse afstand moet bewaren. Dat wil in de praktijk zeggen dat je met een groep van 20 personen achter elkaar moet rijden, met onderling 1.5m afstand. De wegkapitein is aansprakelijk daarvoor, ook voor boetes.

Om die reden stellen we onze herstart voorlopig uit. We hebben als club de intentie om te herstarten, maar het moet op een verkeersveilige manier kunnen en zonder aansprakelijkheidsrisico voor onze wegkapiteins. Morgen zou het ministerieel besluit gepubliceerd worden. Onze eigen bond, de VWB belooft nog meer verduidelijking.

Van de tussenperiode willen we gebruik maken even te polsen naar jullie intentie. We denken erover na om in ‘vaste’ groepen te rijden, met een vaste wegkapitein en vast startuur. Dat zou het organiseren vereenvoudigen, en vooral ook het gezondheidsrisico inperken gezien er met dezelfde personen zou worden gereden. En het zou mogelijks ook toelaten om kleinere groepen in te richten.

 Mogen we jullie om die reden vragen volgende vragen te beantwoorden:

Dank,
Het bestuur





  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...