donderdag 30 oktober 2014

BEWEZEN: DRINK KOFFIE, RIJ SNELLER

Een vraag die veel renners zich al hebben gesteld: hoeveel koffie moet je drinken om sneller en langer te fietsen.
 Jaren van studie door tientallen wetenschappers hebben nu aangetoond wat wielerprofs al vele jaren weten - Koffie bevordert de prestaties. Onderzoek brengt nu wetenschappelijke cijfers bij deze eerder subjectieve ondervindingen. 
Een Spaans labo gaf een groep wielrenners een flinke hoeveelheid aan caffeïne en energiegel en ondervonden dat zij duidelijk beter reden dan zij die kleinere of geen dosissen caffeïne opnamen. 
De grote hoeveelheid aan caffeïne gaf hen aanhoudende kracht. Maar hoeveel?
Onderzoekers van de University of Alicante gaven de vrijwilligers bepaalde hoeveelheden caffeïne volgens aantal kilogram lichaamsgewicht, 70 minuten voor aanvang van het experiment. Daarna vertrokken ze voor een rustige rit, 1 uur aan 70% van hun VO2 max, gevolgd door een inspanningstest tot volledige uitputting.
Renners die 0,2mg caffeïne per kilo lichaamsgewicht kregen presteerden niet beter dan zij die helemaal geen caffeïne innamen. Zij die 0,7mg per kilo kregen waren duidelijk de besten aan het einde van de test, door een stuk langer te blijven rijden.
Het resultaat strookt met een andere studie van Birmingham University, die beweert dat 0,5mg per kilo lichaamsgewicht een voldoende dosis caffeïne is om renner een duidelijk voordeel te geven in een tijdrit van 45 minuten. Zij toonden ook aan dat instant koffie even doeltreffend is als een speciale caffeïnedrank, als je het tenminste een uur op voorhand ingenomen hebt.
Conclusie, ken je je lichaamsgewicht, vermenigvuldig het dan met ongeveer 0,6 om te weten welke dosis caffeïne je echt sneller doet rijden gedurende ongeveer een uur.  Probleem bij koffie is dat er een sterke variatie is in het aantal caffeïne ze bevat, afhankelijk van het merk. Een normale kop filterkoffie bevat normaal gezien ruim 100mg aan caffeïne. 
Met andere woorden, 1 goede kop koffie zou meer dan genoeg moeten zijn om een boost te geven aan je rit. Maar overdrijf zeker niet. Gezondheidsexperts rekenen een maximum van ongeveer 400mg caffeïne per dag.

  Beste Stuurkens, ondertussen is 2021 gestart, hopelijk voor iedereen op een goede manier. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Zoals ju...